EGIL ”EGELO” BERG – Et langt liv i tryllingens tjeneste

Man kan ofte lure på om det hadde vært så mange tryllekunstnere i Norge hvis det ikke hadde vært for Egelo. Han begynte selv å trylle da han var gutt, og tok heisen opp i 5.etasje til en liten tryllebutikk i Tollbugaten til Oslo Tryllestudio.

Da fikk han oppleve selv hvor viktig det var å ha et sted å komme til å lære nye tricks.

Da han var ferdig med skolen, jobbet han en tid som ekspeditør i et radiofirma, men tok hyppige permisjoner for å reise rundt i Norge med sitt eget lille tivoli. Han hadde et telt, men arrangerte ofte tivoliet i samfunnshus og bedehus og det som ellers måtte finnes. På tivoliet opptrådte han bestandig selv, og fikk folk fra stedet til å betjene lykkehjul, luftgeværskyting osv.

Men da han var 26 år, i 1958, bestemte han seg for å satse på tryllingen på heltid, og det var takket være et ganske ungt firma, Norway Magic Studio, drevet fra Fredrikstad. Innehaveren skulle flytte til Sør-Amerika og ville selge firmaet.

Det ble starten på Egelo Crazy Shop som i mange år holdt til i Idunsgate før det flyttet til Tordenskioldsgaten ved Oslo Rådhus der det er nå. Selv om trylling var det som interesserte han mest, var det likevel salget av morosaker som de første årene skulle bli den store suksessen. Ved juletider de første årene, var det kø langt ut på gaten for å få komme inn og kjøpe morsomme julepresanger eller morosaker til å live opp juleselskapene med.

Men allerede før han startet sitt eget firma hadde han vært på turne i Sovjet, og opptrådt i Tyskland – til og med på tysk fjernsyn. Han hadde også hentet hjem fine premier i trylling, blant annet en pokal for beste manipulasjonsakt i 1955. Og de som husker hans akt fra ”gamle dager”, husker hvordan han var ekspert med de røde kulene.

Han utviklet etter hvert et glimrende kabaretnummer der han bl.a. tryllet frem tre brett med øl og et hav av blomster, for ikke å snakke om hundre silketørkler fra ”Masters Hatt”, et tricks der hans vakre kone og trylleassistent gjennom flere år, Klara, hadde jobben med å brette sammen tørklene før forestillingene.

De opptrådte i Oslo på Regnbuen og i Rosekjelleren, og ellers på tryllekongresser i utlandet samt restauranter og nattklubber i inn- og utland. Mange vil også huske Egelo fra flere turneer med Jens Book-Jensen land og strand rundt.

I hele sin karriere har han vekslet mellom å drive butikken og å opptre. Han er en populær tryllekunstner for barn, og det er mange som ringer til butikken for å få underholdning. Han har på denne måten også ofte fungert som en ikke-betalt impresario og gitt en del jobber videre til andre.

Egelo ble medlem av landets største trylleforening allerede i 1950. I mange år har han sittet i styret i Magisk Cirkel Norge, men har aldri ønsket å ha noe toppverv i foreningen.

Han ville vært en selvskreven president, men har valgt å bruke tiden sin på andre ting. Privat er han en lidenskapelig samler av videofilmer. Men selvsagt bare med trylling. I dag har han bortimot 2000 filmer, og innehar dermed sannsynligvis verdensrekord i antall tryllevideoer. Og han kjenner alle de andre store samlerne i verden, og de bytter videofilmer med hverandre.

Som forretningsmann har han vært flink til å finne gode tricks, og har importert mye bra fra utlandet. Det var hos Egelo vi først stiftet bekjentskap med de geniale close up tricksene fra det japanske firmaet Tenyo. Og vi vet også at dukker det opp et tricks i annonser i utenlandske trylletidsskrifter, varer det ikke lenge før vi får kjøpt det hos Egelo, hvis han ikke allerede har hatt det en stund.

I 1982 og i 1992, skjedde det to ting som satte sitt store preg på tryllemiljøet i Norge. Det første året fylte Egelo 50 år, neste gang 60 år. Og begge gangene arrangerte han de to flotteste tryllekongresser og trylleshow som har vært laget her til lands. Fordi han var personlig venner med alt som kunne telle innen den internasjonale trylleverdenen, hentet han inn den ene tryllekjendisen etter den andre til disse to evenementene.

Første gang ble selve showet, som gikk på Chat Noir, tatt opp av NRK og senere vist over Nordvisjonen  i alle de nordiske land. Det var en av de få gangene et norsk program har fått den ære. Og siste gang ble det vist et flott TV-program fra hovedshowet.

Selv om han har mottatt mange priser og æresbevisninger for sin trylling opp gjennom årene, var nok likevel den utmerkelsen han mottok i 1995 den gjeveste.

Under sin deltakelse ved en årlig prisutdelingsbankett på Beverly Hills Hotel i Hollywood, mottok han en av de største internasjonale utmerkelser en trylle-kunstner kan få – Award of Merit. Dette er en pris som bare deles ut av og til, og til personer som har gjort noe helt unikt for magien.

Med sine mange år i bransjen, sine mange besøk på tryllekongresser, sin samlerinteresse og kontakt med tryllekunstnere og samlere verden over, var valget naturlig, selv om noen spurte seg om hvem denne store mannen fra det lille Norge var. Men mange kjente ham igjen fra sine egne besøk på tryllekongresser.

Allerede tidlig på 1960-tallet satset han på to ting som skulle få stor betydning fremover: trylleesker og tryllekurs.

Trylleeskene var beregnet på nybegynnere, og ideen bak den var at man skulle få tricks  som var virkningsfulle for tilskuerne og som var lette å utføre. Han utviklet et helt konsept med større og mindre esker, og til jul i mange år har disse vært å få på demonstrasjon hos Steen og Strøm i Oslo, og således blitt innfallsporten til mang en tryllekarriere.

Men så ville han gjøre noe for dem som virkelig ble bitt av basillen, og som ville lære det beste. Derfor kontakter han den da så internasjonalt kjente norske tryllekunstneren Toreno som ble redaktør for Egelos Tryllekurs. Sammen med seg fikk de det som fantes av dyktige norske tryllekunstnere, blant annet Finn Jon som allerede hadde begynt å gjøre furore i trylleverdenen.  Ideen bak tryllekurset var at her skulle man bare presentere det beste av det beste.

Tryllekurset er senere overtatt av Kurt Bai som nå utgir det i revidert utgave med nytt og moderne materiell  under navnet Egelo Trylleskole. Det er med på å gi både amatører og andre inspirasjon og kunnskap, og være en innfallsport til tryllingens spennende verden.

Egelo har også gitt ut flere andre tryllebøker, bl.a. om salongmagi, men også bøker om kortkunster, selskapsmoro, enkle tricks og en lang rekke spesialhefter, ofte med andre erfarne tryllekunstnere som medarbeidere.

Da Egelo trakk seg etter 40 år som forretningsdrivende, eller ”dealer” som det heter på tryllespråket, kan vi ikke unngå å tenke følgende tanke: Hvordan hadde magiens rolle vært i Norge i denne tiden hvis det ikke hadde vært for Egelo? Det er rett og slett ikke mulig å tenke seg utviklingen av en stor skare dyktige tryllekunstnere uten at han var selve grunnfjellet i deres karriere.

At den veletablerte forretningen hans fortsetter etter at han selv velger å trekke seg ut av den, er helt naturlig. Og selv får han nå bedre tid til å se litt mer på de mange videofilmene sine, men også kaste seg over et ”nymotens påfunn” som han ennå ikke har hatt tid til å sette seg inn i, nemlig Internett.

For på Internett ligger det mye stoff om magi, mange spennende hjemmesider, avsløringer og nyheter. Så pensjonist-tilværelsen vil neppe bli særlig stillesittende. Eller kanskje er det nettopp det den blir; Egelo sittende foran PC-en, når han da ikke besøker sine mange tryllevenner i Las Vegas.

Artikkelen om Egelo er skrevet av Herman Berthelsen. Han står også bak en rekke av de brever som tidligere ble utgitt av Egelo og som nå finnes i revidert form blant trylleskolens brever.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyheter og rabatter! – Abonner

Abonner på vårt nyhetsbrev for å motta oppdateringer og eksklusive tilbud.

Lukket for kommentarer.